Stressless cats in het hotel

Chronische stress bij katten is slecht voor hun gezondheid

We doen als kattenliefhebbers al inspanningen om fysiek lijden, zoals bvb. ziek worden, bij katten te vermijden, door o.a. te vaccineren.  Dit is al redelijk wijd verspreid dat deze zorg voor katten noodzakelijk is voor  hun welzijn.  Evenwel (chronische) mentale stress kan uw kat fysiek evenzeer ziek maken!  Het is dus uiterst belangrijk om ook  daar aandacht voor te hebben! Vaak zijn stresssignalen zeer subtiel en inzicht van kattengedrag nodig om dit aan te pakken.

Chronische stress zorgt voor een verzwakking van o.a. het immuunsysteem en klachten van het spijsverteringsstelsel. Een kat zal dan vatbaarder worden voor ziektes. In die situatie is elk rechtstreeks of onrechtstreeks contact met vreemde katten te vermijden.

Waar krijgen katten stress van? De cat-stress-list!

Het hotel is opgebouwd in functie van de noden van de kat! Vóór je kan begrijpen waarom we voor deze setting, opbouw en keuze van materialen gekozen hebben is het belangrijk om enkele basisprincipes te kennen van katten. Neem daarom onze cat-stress-list eens door:

Het klinkt misschien gek waar katten allemaal stress van krijgen

maar wist je dat:

 • Katten beperkt sociaal zijn, vreemde katten worden doorgaans beschouwd als vijanden.

 • Katten, aankijken/aanstaren, als eerste vorm van agressie gebruiken om, andere katten weg te jagen en een conflict te vermijden. Alleen het zicht van vreemde katten betekent dus stress! Misschien heb je je kat thuis wel al eens tegen het raam zien plakken wanneer een buurkat passeert? 
  Op neutraal terrein (dus ander terrein dan thuis en waar geen vaste kat woont) zullen katten minder de neiging hebben om echt te vechten, de interactie tussen katten zal dan niet zo hevig zijn maar dat betekent niet dat er geen stress aanwezig is. De stresssignalen zullen subtieler zijn maar daarom niet minder effect hebben op het welzijn van de kat.

 • Katten communiceren met geuren die wij niet kunnen ruiken! Dat is mogelijk omdat uw kat veel beter ruikt dan u! Een vreemde kat ruiken in de veilige omgeving (bij u thuis of in het resort in de suite) betekent veel stress. Een eigen geur herkennen betekent dan weer ontspanning!

 • Katten die angstig zijn niet getroost kunnen worden? Het verstoppen zorgt voor een daling van stresshormonen, de kat ontspant dan en heeft de mogelijkheid om tot rust te komen.

 • Katten ongelukkig zijn van niet te kunnen jagen/spelen?

 • Katten heel gevoelige oren hebben en niet echt van metalen materialen houden die hoge tonen kunnen voortbrengen, bij botsing? Een hekel hebben aan andere luide geluiden zoals stofzuigers of hondengeblaf?

 • Katten liever houten materialen hebben om op te zitten in vergelijking met materialen die geen constante temperatuur hebben

 • Katten liever eten, drinken, kattenbakken, rustplaatsen, slaapplaatsen weg van elkaar en in voldoende mate hebben?

 • Katten liever ‘vuile’ dekentjes hebben met hun eigen geur en haren op

 • Katten uitkijk mogelijkheden, verrijkingen en bezigheden nodig hebben? Net als bij mensen is dit echter niet voor iedere kat gelijk.

Hoe vermijden we stress in het Resort?

Op basis van katspecifieke eigenschappen hebben wij ons hotel ontworpen in functie van het Mentaal en Fysiek welzijn van de kat.

Twee katten in suite in hotel

Wij gaan ver in het reduceren van stress bij onze Resort-gasten:

 • Ontgeuren: Iedere suite wordt na een verblijf zo veel mogelijk ontgeurd van vreemde geuren (en dan bedoelen we niet met  het toevoegen van een fris geurtje zoals een parfum maar eerder de omgeving terug neutraal laten ruiken).
  Voor een resortgast een verblijf betreedt, wordt deze  eerst zo veel mogelijk ingewreven met eigen geur en extra ingericht met ook eigen spullen van thuis.Verder zijn de materialen hier aan aangepast en kunnen deze afgewassen worden en nadien ingewreven. Eventuele stoffen dekentjes van het resort zelf worden gewassen na elk bezoek van een nieuwe gast  en zijn ook vreemde kattengeur vrij.

  • Het krabmateriaal dat voorzien wordt in het resort wordt telkens vernieuwd wanneer er een nieuwe gast binnenkomt.

 • Geen zicht en contact met vreemde katten: Onze verschillende resortkatten kunnen elkaar niet zien en kunnen geen rechtstreeks contact maken! Dus is er ook veel minder kans op besmetting van ziektes.

 • Professionele omgang met gestresseerde katten vergt, kennis van kattengedrag. Uw Cat Servant van dienst en Designer van Chat-o-Resort is: gediplomeerd dierenverzorger(professionele bachelor HOGENT) en jarenlange ervaren kattengedragstherapeute Joline De Jaegher (dipl PGTD). Dus hebben wij aandacht voor het mentale welzijn van uw kat, kunnen we  stress detecteren bij uw kat en hebben ervaring om daarmee om te gaan. Iedere andere Cat Servant in ons team heeft dan ook een privé opleiding genoten bij Joline of andere kwalitatieve bijscholingen gedaan en kan ten allen tijde beroep doen op de uitgebreide kennis van de huistherapeut!

 

 • Activiteiten:  U kan het verblijf van uw kat nog aangenamer maken door extra activiteiten te reserveren. Er worden extra bezigheden voorzien voor de katten aangepast aan hun individuele aard. Een wild intensief spelletje met een toffe hengel is fantastisch voor een zelfzekere kat maar een onzekere kat, zal  hierdoor alleen maar onzekerder worden. Daarom wordt ook spel en bezigheid aangepast aan de aard van de kat.

 • Zicht op een  buitenruimte 

 • Hulpmiddelen bij stress: Wij gebruiken indien nodig extra stressbeperkende hulpmiddelen: Feliway steeds inbegrepen in de service.

  • Bij het all inclusive activiteitenpakket maken we ook gebruiken:

   • Spirit Essences (Stress Stopper en Scaredy Cat) op maat van gespannen en angstige katten!

   • Kruiden zoals valeriaan en catnip!

 

 • Achtergrond muziek: Wij spelen rustgevende of klassieke muziek op de achtergrond. Dit heeft als voordeel dat als er ergens op de achtergrond of eventueel buiten toch geluiden zijn waar een kat van zou kunnen schrikken, deze minder zullen opvallen. Het is niet bewezen dat katten rustiger worden van muziek maar het kan wel eventuele andere geluiden maskeren. De Cat Servants van dienst zullen er echter wel relaxter van worden, wat dan weer een positieve invloed heeft op de katten!

Hoe kan uzelf extra stress vermijden bij uw kat?

U zelf met kleine zaken uw kat tijdens zijn verblijf extra gerust te stellen door uw kat te steunen!