Stressless cat to the vet

Op stap gaan met je kat doe je gelukkig niet elke dag! Toch minimum jaarlijks voor het noodzakelijke bezoekje aan de dierenarts! Het kan ook meerdere keren noodzakelijk zijn. Katten verstoppen het instinctief wanneer ze ziek zijn. Bij het minste teken van onwel zijn raadpleegt u best uw dierenarts! Een kat naar de dierenarts brengen is voor katten helaas stresserend maar kan ook voor veel eigenaren als minstens even moeilijk ervaren worden. Waardoor een bezoek misschien zelfs wordt uitgesteld. Het is dus in het belang van beiden dat de trip naar de dierenarts van katten zo ontspannen mogelijk kan verlopen.

Deze tips over reizen kan u ook grotendeels ook toepassen als uw kat naar het hotel of het trimsalon komt.

Je kat te trainen om de transportbox ok te vinden al van jongs af aan

Het beste is om je katten van jongs af aan te leren om de transportbox te gebruiken. Zo voorkom je later dat je kat dit de vreselijkste gebeurtenis vindt ter wereld Het gaat op deze manier ook het makkelijkst.

Dit doe je  door  stap voor stap te werk te gaan en zo het bezoek goed voor te bereiden. Het bezoek aan de dierenarts  bereid je  voor door het  in kleine delen op te delen en de kat  telkens te  belonen wanneer deze gewenst= stressless=ontspannen gedrag vertoont..

 • Laat je kat de box onderzoeken
 • Lok je kat in de box
 • Lok je kat in de box, sluit de box eens en  doe deze onmiddellijk  terug open
 • De kat iets langer in de box laten (geleidelijk  telkens langer  tot ongeveer de tijd dat de kat er in moet zitten om bij uw dierenarts ter raken.
 • start desnoods met 5 seconden
 • De box opheffen (eerst enkele cm geleidelijk verhogen tot op draaghoogte) weer neerzetten en de kat weer vrijlaten
 • De box langere tijd opheffen weer neerzetten en de kat weer vrijlaten
 • De box eens meenemen tot in de auto, de auto starten en de kat weer binnen nemen.
 • Met de kat een kort ritje maken zonder  ergens naartoe te gaan
 • Met de kat naar de dierenarts gaan tot in de wachtzaal zonder binnen te gaan
 • Met de kat naar de dierenarts gaan op de onderzoekstafel zetten en enkel niet invasieve onderzoeken doen

Heeft je kat al een negatieve ervaring? Dan is het aan te raden een nieuwe box  met een ander uitzicht aan te schaffen en dezelfde training toe te passen. Is dit niet mogelijk, maak de box dan zo geurloos mogelijk (zie verder).

Doe dit traag! DIt is een proces van weken tot misschien wel maanden maar het zorgt ervoor dat je kat zijn verdere leven makkelijker mee naar de dierenarts of op stap kan.

Train enkel met een kat die ontspannen is, een angstig dier kan je niet trainen. Merk je enige stress op? Ga dan een stapje terug om dan pas weer verder te gaan.

Wil je graag hulp bij zo een trainingsproces of dit nog gedetailleerder leren? Dan kan u steeds terecht bij ons in het centrum. Een kort consult kan u hier al heel wat hulp bij bieden!

Een transportbox te kiezen die de juiste grootte heeft, ook bovenaan open kan en makkelijk te reinigen is

Een box heeft de juiste maat wanneer de kat erin kan liggen en zitten,  toch ook liefst niet te groot.  Dit omwille  van het geborgenheidsgevoel maar ook uit veiligheidsredenen zodat uw kat niet tegen de randen van de box gegooid wordt tijdens de rit. Een kat bovenaan uit zijn transportmandje heffen is doorgaans makkelijker dan hem in het uiterste hoekje van de box er uit te moeten halen. Het is comfortabeler voor de dierenarts maar ook zeker voor de kat.

De communicatie van katten gebeurt voornamelijk via geuren. Plekken worden gemarkeerd als veilig of niet veilig. Tijdens een stressvolle trip kunnen katten angstferomonen verspreiden of misschien wel een accidentje hebben in de box. Het proberen verwijderen van die geuren is  van cruciaal belang  want uw kat wordt door die geuren (extra) herinnerd aan een  onaangename trip.

Deze angstgeuren verwijdert u het  best met een oplossing van 10% biologisch wasmiddel in water, afspoelen, droog maken en vervolgens besproeien met ontsmettingsalcohol (laat uw kat dan NIET in de buurt tot alles goed verdampt is).

De transportbox zichtbaar in de leefomgeving van de kat te laten staan zodat deze een veilig plekje kan worden

De transportbox pas bovenhalen wanneer je naar de dierenarts moet, doet bij heel wat katten een alarmbelletje rinkelen. Je kat weet heel goed wat er vervolgens volgt, is misschien wel heel snel verdwenen en blijkt daarna onvindbaar in je huis. Wanneer de box echter een onderdeel van de  dagelijkse omgeving is van je kat, kan de box zelfs als veilige plaats  beschouwd worden door je kat.

Regelmatig iets lekker in de transportbox te leggen

Zorg ervoor dat de transportbox regelmatig eens iets extra lekker te voorschijn tovert voor de kat om de associatie met de box nog positiever te maken!

De transportbox lekker zacht en gezellig te maken met  het favoriete(fleece) dekentje van je kat waar haar  eigen veilige herkenbare geur op hangt.

Katten voelen zich vooral veilig in hun eigen herkenbare omgeving. Gelukkig communiceert een kat met geuren en kunnen we haar helpen een deel van die omgeving mee te nemen op pad. Namelijk de box zelf maar ook door een dekentje mee te nemen dat helemaal naar de kat ruikt en wat de kat associeert met ontspanning. Als je de transportbox in de omgeving laat staan en dit nog eens lekker gezellig maakt met een dekentje maakt jouw kat van de box misschien wel zijn favoriete schuilplek.

Een eigen gedragen t-shirt in de box te leggen (als je een goede band, hebt met je kat)

Ondanks hun reputatie onfafhankelijke wezens te zijn, kunnen katten heel erg gehecht zijn aan hun baasje. Sommige katten volgen je overal en helpen of bemoeien zich liever ;-) met alles waarmee je  bezig bent. In dit geval kan het voor je kat een meerwaarde zijn als ook jouw geur aanwezig is om een zo veilig mogelijk gevoel te krijgen.

Zelf zo ontspannen mogelijk te (proberen) zijn voor een dierenartsbezoek

Het is niet evident maar uw kat merkt het absoluut op als u zich anders gedraagt. Het zijn zulke routinebeesten! Probeer dus te ontspannen want ze merken uw stress en worden daardoor nog meer gestresst.Praat tijdens de reis op een kalme manier tegen uw kat en zet een eventueel wat rustgevende of klassieke muziek op. Dit leidt af van eventueel beangstigende geluiden uit de omgeving en heeft mogelijks een rustgevend effect op u (op de kat zelf is dit niet bewezen). Let er ook zeker op dat u zo kalm mogelijk rijdt en eventuele heuvels niet te snel neemt.

Een afspraak te maken bij je dierenarts, zo vermijd je lange wachttijden (alsook andere dieren in de wachtkamer)

Bij veel dierenartsen kan je  op afspraak terecht. Dat heeft het voordeel dat je minder lang hoeft te wachten en je waarschijnlijk andere dieren vermijdt die voor jouw kat heel bedreigend kunnen overkomen.Daarbij heb je ook de mogelijkheid om je afspraak te plannen buiten de spitsuren om ook de tijd in de auto korter te maken.

Feliwayspray aan te brengen 15 minuten voordat  je kat in de transportbox gaat

Feliway is de synthetische variant van feromonen die katten verspreiden wanneer ze iets als ‘veilig” willen markeren. Het is een goed hulpmiddel dat je best gebruikt in combinatie met de andere tips want als je kat ziet dat het niet veilig is en je gebruikt de spray, zal deze weinig of zelfs geen effect hebben. Wat jammer is voor je kat maar ook voor je portemonnee.

Een deken te gebruiken over de box tijdens het transport alsook in de wachtruimte om contact met vreemde dieren te vermijden (aankijken wordt namelijk ook als bedreigend geïnterpreteerd door je kat)

Er komen heel wat prikkels op je kat af tijdens zo een transport. In veel gevallen kalmeert het je kat als je het aantal prikkels beperkt door een dekentje over de box te leggen. Liefst een dat ook uit de eigen omgeving komt. Je vermijdt op die manier ook oogcontact met andere dieren wat heel bedreigend kan overkomen voor een kat. Aanstaren is namelijk een heel subtiele vorm van agressie bij katten maar zeker niet te onderschatten!

In de wachtruimte de transportbox op een verhoog (rekje, je schoot of stoel) te plaatsen en niet op de grond

Beeld je eens in dat je zo groot bent als je kat en kijk hoe de wereld er rondom jou  uitziet en sta terug recht. Je hebt een beter overzicht als je hoger staat en overzicht geeft een gevoel van veiligheid. Wanneer een dekentje over de box ligt kan de kat uiteraard niet veel meer zien daarvan, maar wel nog horen en ruiken!   Andere dere dieren zitten mogelijks wel op de grond en dan lijken ze ook dichterbij (geluid). Aan de grond hangen ook heel veel vreemde en bedreigende geuren, dus  plaats de box liever omhoog!

Door de kat in de transportbox te laten tot op de onderzoekstafel, er het bovenste gedeelte af te halen of het dekentje uit de transportbox mee op de onderzoekstafel te leggen zodat de kat een veilige geur rond zich blijft hebben tijdens het onderzoek.

Laat je kat nooit uit de box in de wachtzaal om kennis te maken met andere dieren (ook geen prooidieren want ook die zijn echt heel gestresseerd).  Wacht steeds tot veilig bij de dierenarts.

EXTRA: Laat katten die alleen naar de dierenarts geweest zijn terwijl u nog andere katten heeft niet onmiddellijk terug samen

Indien u meerdere katten heeft en er moet er maar eentje naar de dierenarts, let u best goed op bij het terug samen plaatsen! Katten herkennen elkaar aan hun geur. Door het manipuleren van de ene kat is het mogelijk dat uw kat die thuis gebleven is, de nieuwe geur niet herkent en daardoor uw kat die weggeweest is als een vreemde beschouwt. Vreemde kat = een bedreiging en vijand!

de oplossing

 • Plaats bij het thuiskomen de katten niet onmiddellijk samen. Wrijf de kat ook in met een dekentje van thuis (niet hetzelfde als welk  u meebracht om uw kat bij de dierenarts extra gerust te stellen want dat omvat ook een nieuwe geur).
 • Laat dan de katten desnoods een dagje uit elkaars buurt en zicht. Zo kan de kat die even weg was, terug de ‘thuisgeur’ aannemen, zich ook op zijn gemak wassen en zo terug  herkend worden door de thuisblijver.
 • Indien de kat eventueel nog moet bekomen van een behandeling of mogelijke verdoving, wacht u tot de kat zich weer helemaal als voorheen gedraagt.
 • Wrijf voor het samen plaatsen de katten in met elkaars geur. Koppel er terzelfdertijd ook iets leuks aan: spelen of iets lekkers om te eten!