Veilig reizen met je kat in de auto

Reizen is niet meteen de meest leuke bezigheid voor je kat maar op stap gaan en buiten de vertrouwde grenzen van zijn territorium treden is toch noodzakelijk.

Dit kan je dan best ook zo veilig mogelijk doen!

Identificatie van je kat

Zelfs al heb je een kat die enkel binnenshuis leeft, dan nog is je kat laten chippen absoluut aan te raden! Dierenartsbezoeken zijn elk jaar noodzakelijk voor de nodige vaccinaties. Dus dan komt je kat buitenshuis. Zelfs al is het niet de bedoeling dat ze dan zelf op pad gaat.

Het risico (al gebeurt dat gelukkig heel weinig!) bestaat reëel dat  een kat uit haar transportbox breekt. Dit bijvoorbeeld wanneer de box niet goed gesloten werd ) en de kat  toch ontsnapt. Niemand doet dit opzettelijk maar katten kunnen  echte ‘’houdini’s ‘zijn en een kat die in paniek verkeert, kan  het onmogelijke soms toch verwezenlijken. Wanneer je kat dan gevonden wordt of misschien naar het asiel wordt gebracht, kan uw kat veel sneller terug thuis gebracht worden.

Hoe kan een kat veilig in de auto meerijden?

Je kat los in de auto is niet veilig!

Laat je niet verleiden om je kat los in de auto te laten! Er zijn katten die mogelijks veel rustiger zijn door gewoon los in de wagen te laten zitten dan dat ze opgesloten worden  in een transportbox. Dit is  absoluut niet veilig!

Niet voor de bestuurder die aan het rijden is omdat de kat dan een afleiding kan zijn of zelfs tot onder de pedalen kan kruipen.  Echter ook niet voor de kat wanneer u hard moet remmen of wanneer u  in slechter geval een accident heeft. De kat wordt dan als het ware door de wagen gekatapulteerd als projectiel tegen grote kracht. Ook na een potentieel accident zou de kat kunnen ontsnappen waardoor eventuele verzorging ook veel lastiger wordt! Ook wanneer je kat uiteindelijk uit de auto veilig  ter bestemming toekomt, is het risico op ontsnappen veel te groot!

Kies een goede transportbox voor je kat!

Dit is de beste en veiligste optie!

Kies voor een transportbox die:

  • Bovenaan open kan. Dat geeft je mogelijkheden om je kat gemakkelijker in en uit de box te krijgen.
  • De juiste maat heeft: een box waarin je kat kan zitten en liggen, toch ook liefst niet te groot.  Omwille van een geborgen gevoel en dat je kat niet van de ene kant naar de andere kant zwiert tijdens de rit.
  • Voorzie  een box per kat, neem geen twee katten samen mee  in één grote box.
  • Makkelijk te reinigen is omdat accidentjes  steeds kunnen gebeuren.
  • Bekijk ook de extra tips ifv stressbeperking

Hoe kan je een transportbox veilig in de auto plaatsen

De transportbox kan je op twee manieren in de auto plaatsen:

  • Met behulp van de gordel die je door het handvat heen trekt en nog om de box heen doet. Gebruik enkel de achterzetels (airbags!).
  • Door de transportbox achter de voorste zetels vast te klemmen.

Beiden worden aangeraden maar de laatste zou de voorkeur hebben.

Plaats je kat dus nooit los in de koffer of op de zetel!

Draag bij voorkeur de transportbox met beide handen en niet aan het handvat alleen. Voor de kat voelt dit laatste als veel te onstabiel en dus onveiliger aan.