FAQ Vachtzorg

Bij Chat-o-Coiffeuse is het momenteel niet mogelijk om stage te volgen. Tenzij je een stage volgt in het kattenhotel en dit daar in combinatie mee is.

 

Takenpakket:

 • Enkel een kijkstage is mogelijk

Dat kan op voorwaarde dat de kat het toelaat en het stresslevel niet te hoog is. We garanderen dus niet dat we de vachtverzorging hebben kunnen uitvoeren. Dat moeten we afwachten. Indien het in het kattenhotel niet mogelijk zou zijn, betaalt u deze dienst uiteraard niet. Katten die regelmatig eens terug komen, wennen sneller aan hun verblijf en is de kans ook groter dat ze het ok vinden. Beperkte en preventieve vachtzorg zit inbegrepen in de prijs van een All-in pakket. Dit houdt bvb in de pels eens controleren met de vingers en het verwijderen van knopen of een enkele klit. Indien u koos voor het basispakket rekenen we een mini-trimbeurt aan voor beperkte vachtzorg zoals knopen verwijderen, een klit verwijderen en een check-up doen van de pels. Moet de volledige pels gecontroleerd worden met de kam (bij hele dichte of langharige vacht), heeft de vacht meerdere klitten of is deze zelfs vervilt dan wordt een standaard of scheerbeurt aangerekend ongeacht het pakket. Het voordeel van vachtzorg in het hotel kan zijn dat we dit in stukken aanpakken en iedere dag bvb een klein deeltje doen als een grote trimbeurt te veel zou zijn voor de kat. Op deze manier zorgt die extra manipulatie ook voor minder stress.

 • De kat in een veilige transportmand :-)
 • We vragen dat u zelf tijdens een eerste behandeling zeker aanwezig bent. Voor sommige katten kan dat geruststellend werken. Indien we de kat kennen en deze het ok vindt kan u ook op afspraak uw kat brengen en later weer ophalen. 
 • Beperk het aantal personen wie de kat vergezeld tot maximum twee
 • Het vaccinatieboekje
 • Een dekentje met de geur op van je kat (bvb waar je kat graag op ligt te slapen)
 • Snoepjes of een speeltje dat je kat heel graag heeft
 • Het materiaal dat u gebruikt voor vachtzorg: bvb kammen, borstels...​​​​​​
 • Katten die in het dagelijkse leven minder stress hebben, zijn doorgaans beter te behandelen. Stress stapelt zich namelijk op indien de kat geen adempauzes heeft van stresserende gebeurtenissen. Te veel stress zal zich gaan uiten in ongewenst gedrag in huis maar mogelijks ook op de trimtafel waardoor behandelen moeilijker kan worden. 
 • Basistips daarover vind je ook terug in het artikel ‘Een (nieuwe) kat in huis’!
 • Heb je graag tips op maat om dit thuis aan te pakken? Dan kan een gedragsconsult aan huis ook hulp bieden!
 • Plan een trimconsult niet te dicht bij een andere stresserende gebeurtenis, zoals bvb de dierenarts of een vakantie. Spoedgevallen uitgezonderd uiteraard!
 • Maak het je kat zo comfortabel mogelijk om te reizen indien u ervoor kiest om de kat in het trimsalon te laten behandelen. Leer je kat om reizen minder beangstigend te vinden. Tips daarover vind je terug bij onze dienst Chat o Voiture!
 • Speel net voor je moet vertrekken nog eens met de kat of biedt thuis nog wat ontspannende kruiden aan zoals valeriaan. 
 • Zorg ervoor dat u zelf zo rustig mogelijk bent en de kat ook rustig in de transportmand plaatst. 
 • Zorg ervoor dat er een dekentje met geur en haar van de kat mee is in de transportmand.

Ontwollen van de vacht zorgt ervoor dat je op korte termijn minder haren in huis zal hebben. Top, zou je denken?! Helaas zorgt het intensief ontwollen (van haren die eigenlijk niet klaar zijn om uit te vallen) ervoor dat je net de vacht gaat stimuleren om snel terug te groeien. De vacht van de kat heeft namelijk belangrijke functies o.a. bescherming tegen mechanisch geweld maar bvb ook om zijn temperatuur op peil te houden.

De haren die zullen terug groeien (omdat de kat ze nodig heeft), zijn echter van slechtere kwaliteit (de haarknoppen waaruit het haar groeit zijn  namelijk beschadigd door de "trekkracht" en hebben niet genoeg voeding meer voor een "sterk" haar op korte termijn) waardoor deze veel klitgevoeliger zullen zijn. Je denkt dan net weer meer te moeten kammen en zo kom je in cirkel terecht waarbij de kwaliteit van de vacht daalt.

Je zal vervolgens een extra intensieve rui-periode gaan oproepen en de haren zullen meer en meer samen uitvallen. Normaal gezien gaat dit gefaseerd met pieken in voorjaar en zomer. Je loopt het risico een kat in constante intensievere rui te hebben. De kat kan daardoor mogelijks zijn eigen vacht niet meer aan om zelf te verzorgen en slikt daarbij meer haar binnen dan hij kan verwerken.

Neem contact op voor advies op maat hoe je vachtvriendelijk te werk gaat!

Een andere benaming is niet invasief verzorgen en niet invasief trimmen.

Dit is een verzorgingsmethode die de kattenvacht en het welzijn van de kat respecteert en een veel natuurlijkere benadering heeft dan de klassieke aanpak waarbij zo veel mogelijk haar uit de vacht verwijderd wordt.

Bij deze methode wordt rekening gehouden met de psyche en de gezondheid van de kat, want de vacht van de kat heeft wel degelijk nut! We werken dus zo veel mogelijk VACHT-sparend en werken dus enkel met vachtsparend materiaal.

Ons doel van een verzorging is dus niet zo veel mogelijk haar uit de vacht gaan halen maar de kat helpen zijn vacht in een zo optimaal mogelijke conditie te houden.

Afhankelijk van de kat zullen we de PUNTJES van de nagels gaan knippen? Dus niet de hele nagels zelf.

Dit is nodig om de behandelaar tijdens een verzorging een beetje te kunnen beschermen. We werken met respect maar aangezien de meeste katten een vachtverzorging niet als een spa-behandeling zien, is dat helaas soms nodig ter bescherming.

Het is een preventieve en niet-invasieve maatregel zonder gevaar voor de kat die bvb ook een buitenleven heeft.

Eens thuis zal de kat na enkele keren te krabben, zijn nagels weer snel in topconditie hebben. De nagel van een kat stopt niet met groeien en zal dus snel weer in normale lengte zijn. Katten hebben namelijk hun nagels nodig.

De functie van de nagels bij katten:

 • worden gebruikt als klimhulpmiddel
 • worden gebruikt om prooien te vangen 
 • beschermen de voet tegen beschadiging tijdens het lopen
 • worden gebruikt om zichzelf te verzorgen (bvb krabben achter de oren met de achterpoten)
 • worden gebruikt om zichzelf te beschermen tegen vijanden
 • doen dienst als communicatiemiddel (het aanbrengen van krabsporen) visuele communicatie, tegelijkertijd zal de kat ook nog zijn geur verspreiden

Uitzonderingen: Enkel bij afwijkende nagels of nagels welke dreigen in te groeien ( bvb bij oudere katten) zullen we verder behandelen.