Overslaan en naar de inhoud gaan

Geef ik mijn kat nog een vriendje?

Ingediend door Wiske De Smedt op

Als je al een kat of meerdere katten hebt, is het niet altijd evident om daar nog een andere kat aan toe te voegen. Het is een weloverwogen beslissing die je dient te maken want het resultaat en de gevolgen op langere termijn kunnen helaas anders zijn dan je denkt of hoopt.

Wat is je motivatie?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat precies de motivatie is om er een katje bij te zetten:

  • Zoek je gezelschap voor je huidige kat(ten) omdat je denkt dat die het leuk zou vinden?
    • bekijk het gedrag eens waaraan je denkt te zien dat hij dit leuk zou vinden en bespreek dit met een professional. De motivatie voor een bepaald gedrag kan een heel andere zijn dan je zou denken:
      • bvb je kat slaapt hele dagen en een vriendje zou hem wel wat actiever kunnen maken
      • of bvb je kat lijkt graag met andere katten te willen spelen maar die vinden dat niet zo leuk dus zoek je een extra speelmaatje? Maar is het gedrag dat je ziet wel echt spelen?
    • Best eerst de oorzaak van een bepaald gedrag achterhalen voordat je overgaat tot conclusies.
  • Wou je eerst eens proberen met één katje in huis te nemen en later zou kijken voor nog eentje?
  • Misschien kwam er toevallig zo een lieverdje aanwandelen aan de deur en op zoek was naar een thuis?
  • Wil je graag een goede daad stellen en een katje redden uit het asiel?
  • Ga je samenwonen met iemand die ook al een kat heeft?
  • Heb je zin om terug een kitten in huis te halen?
  • ...

Er zijn heel wat motivaties om nog extra katjes in huis te nemen en soms kan het niet anders MAAR...

Bezint eer je begint aan nog een extra beestje dat spint!

Vooral de motivatie om een kat als gezelschap voor je huidige kat erbij te nemen, moet van dichterbij bekeken worden.

Bezint eer je begint aan eentje dat spint
zwart kitten speelt

Welke kat heb je in huis? En welke komt erbij?

Je kan volgende checklist nagaan om te zien of jouw kat wel een andere kat fijn zou kunnen vinden en vice versa met de kat die erbij komt.

  • Is jouw kat opgegroeid gedurende de eerste 12 levensweken met andere katten en was dat een fijn contact?
  • Heeft de kat ook later dan 12 weken samen geleefd met andere katten en was dat een fijn contact?
    • Fijn contact = tegen elkaar slapen, elkaar wassen, elkaar begroeten met een hoge staart in vraagtekenvorm, wederzijds spel,... 
  • Vertoont de kat geen gedragsproblemen of ongewenst gedrag (bvb agressief naar andere katten of mensen, sproeien in huis, veel voorkomend angstig gedrag,...)
    • Indien er problemen zijn, dienen eerst deze opgelost te raken!
  • Reageert de kat neutraal of met kopjes op de geur van de/een andere kat? (LET OP indien de eerste reactie blazen, grommen of weglopen is!)
  • Hebben de katten een gelijkaardig karakter? Bvb niet een heel teruggetrokken kat samen met een heel uitbundige kat?
  • Is de kat die je er graag wenst bij te plaatsen van een gelijkaardige leeftijd? Vergeet niet dat 1 kattenlevensjaar overeenkomt met 4 mensenlevensjaren vanaf het tweede jaar (de eerste twee jaren komen overeen met 24 mensenlevensjaren). Tenzij je zeker weet dat het karakter en energielevel een goede match zou zijn, kan dit een hulp zijn om op zoek te gaan naar een goede match.
    • Bvb een rustige sociale kat van 2 jaar bij een van rustige sociale kat van 8 jaar kan een goede klik zijn.
    • Vermijd absoluut om kittens bij oudere katten te zetten. Deze zijn zelden een meerwaarde voor de oudere kat. Vooral katten van 10+ hebben het heel lastig met jonge, actieve energiebolletjes. Het probleem bij kittens is ook dat het uiteindelijke karakter moeilijk in te schatten is. Pas als ze sociaal volwassen zijn rond anderhalf jaar, kan je het karakter beter beoordelen.
  • Heb je ook voor de kat die erbij komt op de voorgaande vier vragen “JA” geantwoord?

Waar gaan de katten samenwonen?

De omgeving waar de katten in (zullen) wonen is eveneens van groot belang. Bekijk ook de volgende checklist om na te gaan of uw omgeving kan aangepast worden aan meerdere kattenbewoners:

Heb je de mogelijkheid om te voorzien in de GOUDEN REGEL: “Aantal katten + 1 extra EN alles verspreid in de ruimte+ niet zien”? 

Dit houdt in het aantal kattenbakken, klimplaatsen op een hoogte van 2 meter en 1 meter in belangrijke ruimtes (bijvoorbeeld living), krabplaatsen, slaap- en schuilplaatsen, aparte eetplaatsen, aparte drinkplaatsen, speelgoed,...

Bijvoorbeeld: 2 katten hebben van alles minimum 3 stuks nodig verspreid over alle beschikbare ruimte!

Gouden regel voor kattenomgeving
Kattenklok

Hoeveel aandacht kan je aan iedere kat geven?

 Alle katten, maar zeker katten die niet naar buiten kunnen, hebben nood aan dagelijks entertainment door er meerdere keren mee te spelen (minimum 3 x enkele minuten per dag, apart). Kan je die tijd voor het gewenste aantal katten opbrengen?

 

Wat zijn jouw middelen?

Katten kunnen handen vol geld kosten aan eten, kattenbakvulling, medische verzorging, kattenspullen, enzovoort. Vooral de medische verzorging mag men niet uit het oog verliezen. Zeker bij oudere katten wordt de zorg en kost mogelijks groter. Heb je de financiën om voor dat aantal katten alle zorgen te kunnen bieden?

Kan je de katten TRAAG aan elkaar voorstellen?

Katten zijn beperkt sociale dieren. Dit wil zeggen dat ze best relaties kunnen aangaan met hun soortgenoten maar daar zijn echter een aantal voorwaarden aan verbonden! Doorgaans zijn het katten van dezelfde familie die onder de juiste omstandigheden (omgeving en beschikbaarheid van eten) samen zouden blijven indien ze de keuze hadden. Iedere vreemde kat wordt aanzien als een potentiële vijand en als een bedreiging voor hun overleven. Dit is een instinctieve reactie.

Het is dus belangrijk om het proces van introductie heel geleidelijk aan aan te pakken en je kat een goede reden te geven om die vreemde kat leuk te gaan vinden. Dit kan (heel) traag gaan. Heb je de mogelijkheid om de katten gedurende een periode van enkele weken tot mogelijks ook enkele maanden apart in huis te huisvesten zonder dat ze elkaar kunnen zien?

Heb je de mogelijkheid om dagelijks een 10-tal minuutjes met liefst met twee personen te trainen met de katten? Dit maakt het gemakkelijker om beide katten onmiddellijk te kunnen belonen bij gewenst gedrag. Indien je  alleen zou zijn is het wenselijk een begeleiding op maat te vragen om een oplossing te zoeken qua trainingen.

 

katten aan elkaar voorstellen is een proces van weken tot maanden
kat knuffelt

Ander gedrag van uw huidige kat?

Door een nieuwe huisgenoot erbij te nemen, veranderen de verhoudingen en relaties in huis. Ieder moet zijn eigen plekje opnieuw vinden en dat kan soms een beetje zoeken zijn. Kan je je vinden in de mogelijkheid dat je relatie met de huidige kat zou kunnen veranderen en bvb minder aandacht zou komen vragen bij jou? De kans bestaat namelijk dat je dagelijkse knuffeltijd in de zetel voor de tv zal stoppen.

 

Conclusie

Kan je JA antwoorden op bovenstaande vragen? Dan maakt een introductie van een nieuwe kat redelijk wat kans op slagen! Indien je  toch een aantal keer met NEE antwoordde of indien het echt om een dringende introductie gaat ( bijvoorbeeld gaan samenwonen waarbij beide partners een kat hebben), maak je best een afspraak met onze therapeuten om een introductieproces te doen onder begeleiding of te overwegen toch geen extra poes in huis te nemen. Het is aan te raden een afspraak te plannen VOORDAT de katten in hetzelfde huis komen.

Preventietip

Indien je meerdere katten een goede thuis kan en wil bieden, is het adopteren van nestgenoten of katten die reeds een goede band hebben samen de gemakkelijkste weg (dit komt bvb ook voor in asielen!). In dat geval neem je hen best gelijktijdig mee, want katten kunnen onder de juiste voorwaarden zeker genieten van elkaars gezelschap!

Joline op TV Plus: over sociale banden tussen katten

Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Steun jouw kat!

Ondersteun je kat tijdens haar hotelverblijf

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Combineer een verblijf met vachtverzorging

logo chat-o-bib
Blog

Help! Mijn katten maken ruzie!

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

Logo kattenhotel Chat-o-Resort Gentbrugge
De Petcube

Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat

Reactie toevoegen

SEO_summary
Een extra kat in huis nemen? Lees de tips van onze gedragstherapeute om een weloverwogen beslissing te maken!