Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuurwerk: een explosie van gevaar en een vervuiling van de omgeving

Ingediend door Joline De Jaegher op do, 07/11/2019 - 19:31

Ik ben hier met info over vuurwerk die ik echt met je moet delen. Misschien ben je je er bewust van, maar misschien ook niet.

Dus bij deze, lees zeker door tot het einde. Ik heb ook heel wat praktische tips voor je samengesteld. 

Wat betekent vuurwerk voor de meeste mensen?

  • Feest 

  • Plezier

Als kind vond ik vuurwerk heel erg dubbel, het was inderdaad mooi om naar te kijken (in de verte). Maar van de knallen was ik DOODSBANG en toen kon iemand om je heen nog zeggen: “Je hoeft niet bang te zijn” (niet dat dat echt volledig hielp, maar het bood een beetje geruststelling).

zwarte bange kat

Wat betekent vuurwerk voor dieren?

 

  • ONVOORSPELBAARHEID, heel erg luid LAWAAI (knallen, fluiten, sissen) met mogelijke gehoorschade en verstoring van hun communicatie. Dieren horen vaak veel beter dan wij. Het is NOG luider voor hen. 

  • Mogelijks PANIEK met wegvluchten, VERDWALEN of erger VERONGELUKKEN

  • Beangstigende lichtflitsen

  • Storende geuren

  • Mogelijks TRAUMA voor luide geluiden 

  • VERGIFTIGING van de leefomgeving (vuurwerk bevat namelijk zware metalen zoals: barium, antimoon en strontium. Daarnaast zitten er ook nog chemische gassen in die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Alsook koper dat bij te hoge concentraties giftig is voor dieren in water. Ongeveer 18% van al het koper in het oppervlaktewater is afkomstig van vuurwerk! 

  • Na een vuurwerksessie is de concentratie van fijnstof in de lucht tientallen malen hoger en dwarrelen die giftige resten neer in het water en op de bodem. Illegaal vuurwerk zou zelfs nog vele malen giftiger kunnen zijn. 

 

Je leest hier dus GEEN ENKEL voordeel aan voor dieren. Erger nog, het is schadelijk voor dieren en de leefomgeving en dat enkel voor een kwartiertje menselijk plezier…

Een kwartier plezier voor de mens is mogelijks een levenslange fobie voor dieren! 

 

Tot slot dreigt er ook gevaar voor (zware) verwondingen voor mensen die zelf vuurwerk afsteken en de toeschouwers (welke trouwens vaker slachtoffer zijn). Zeker als het privé gebeurt, is het risico het grootste.

vuurwerk75

Hoe reageren huisdieren tijdens vuurwerk?

Uit een onderzoek blijkt dat 75% van de huisdieren bibberen, zich verstoppen of ineenkrimpen.

Dat is VEEL! Echt VEEL!

Er is een alternatief dat beter lijkt:

 

Siervuurwerk in plaats van knalvuurwerk

Maar...

Dat is eigenlijk een soort van “stil” vuurwerk, maar er is nog steeds geluid, namelijk het typische ‘sissen’ en ‘fluiten’. Dit lost deels de overlast op die het heeft op de omgeving. Namelijk een type beangstigend geluid valt weg, maar is dus niet volledig stil.

Alsook zou dit type vuurwerk een hogere concentratie aan zware metalen bevatten.

Dus nog VERVUILENDER voor het milieu en ONGEZONDER voor mens en dier. Net als illegaal vuurwerk. 

 

siervuurwerk

En wat met laserlichtshows?

Ik vind die zelfs nog spectaculairder. Deze maken echt GEEN lawaai en zijn niet vervuilend voor lucht, bodem en water. Tot slot hebben ze geen effect op huisdieren die binnen zitten. 

Maar welke effecten ze op wilde dieren hebben, heb ik niet teruggevonden. Wat ik wel vond is dat ‘lichtvervuiling’ van bv straatverlichting, effect heeft op dieren die in de nacht leven. Die kunnen in de war raken en niet op jacht gaan naar eten en dus uiteindelijk verhongeren. Straatverlichting is natuurlijk elke dag en een lichtshow dan misschien een paar keer per jaar. Maar toch...

Tot dit onderzocht is:

FEESTEN ZONDER VUURWERK, zingen, dansen, aftellen en een kaars uitblazen? Ik zeg maar wat, maar er zijn genoeg alternatieven. 

En ja, in in zekere zin is het jammer om een traditie te stoppen. “Bye Bye vuurwerk!”. 

Maar ik hou van de volgende spreuk:

‘Accept what is, let go of what was and have faith in what will be”.
 

Kortom: we vinden heus wel iets beter om samen te vieren. 

Tot de tijd dat er een definitief verbod komt op vuurwerk, wil ik je graag verder helpen er gepast mee om te gaan. Want dat komt er ooit wel. 

Hoe meer mensen hiervan op de hoogte zijn, hoe sneller de impact. 

 

Op nieuwsjaarsnacht passen we ook in het kattenhotel zo veel mogelijk van de stressbeperkingen toe uit het e-book! Ben je nog (Last Minute) op zoek naar een suite voor die periode? 

.
EBOOK: Vuurwerk: een explosie van angst

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Vakantieopvang nodig?

Reserveer snel je suite voor kerst- en nieuwjaar!

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Combineer een verblijf met vachtverzorging

Logo kattentaxi Chat-o-Voiture
Kattentaxi

Geen vervoer voor je kat?
Geen probleem!

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Help je kat van haar trauma!

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

Logo kattenhotel Chat-o-Resort Gentbrugge
Cat Talk

Lezing over happy cats tijdens feestdagen!

Joline De Jaegher

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Reactie toevoegen

SEO_summary
Vuurwerk op een feestdag als nieuwjaar is angstaanjagend voor dieren. Chat-o-Gand heeft 11 tips om ook voor je kat een fijn nieuw jaar in te zetten!